Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Amerikai katonai temető

Amerikai katonai temető

Luxemburg, Luxemburg

A Luxemburg városától keletre található a II. világháborús katonatemető, a Hamm.

Tovább olvasom

Arany hölgy

Arany hölgy

Luxemburg, Luxemburg

Az Arany hölgyként ismert emlékmű az I. világháborúban önként szolgáló több ezer luxemburginak állít történelmi emléket.

Tovább olvasom

Place Guillame

Place Guillame

Luxemburg, Luxemburg

Luxemburg egyik legmozgalmasabb tere a Place Guillame, ahol Orániai Vilmos szobra tekint le ránk.

Tovább olvasom

Luxemburgi Nagy Színház

Luxemburgi Nagy Színház

Luxemburg, Luxemburg

A Luxemburgi Nagy Színházat 1964-ben avatták fel. Napjainkban dráma, opera és balett előadásokat tartanak benne.

Tovább olvasom

Hét kastély völgye

Hét kastély völgye

Luxemburg, Luxemburg

A fővárostól északnyugatra érjük el az Eisch-patak völgyét, amely, mentén lépten-nyomon kastélyok és várak tekintenek le.

Tovább olvasom

Milyen város Luxemburg?

"Mir woelle bleiwe wat mir sin" - azok akarunk maradni, amik vagyunk. Ez a luxemburgiak jelmondata, és sokat elárul makacs öntudatukról, konzervatív kitartásukról és vágyukról az önállóságra. Itt ülésezik az egész eurobürokrácia, csodás irodaházak épültek, nem beszélve bámultalatos infrastruktúráról. Ma a miniállam széfjeiben Európa egyik legnagyobb aranytartaléka lapul, nem is csoda ha nem akarnak változtatni. 

Luxemburg történelmének kezdete 963-ra tehető, ekkor cserélte el Szigfrid, az Ardennek grófja feuleni birtokait a mai főváros magaslatán lévő kis kastélyért. A keresztes hadjáratok Luxemburgban sem múltak el nyom nélkül, a grófok eladósodtak a háborúban, és visszatérve a nép megadóztatásával akarták anyagi helyzetüket stabilizálni.

IV. Károly császár házaságokkal és szerződésekkel növelte Luxemburg területét. Fia részeges Vencel ötszázszor akkora területen uralkodott, mint a mai hercegség területe. Ezt követően burgundi, spanyol, francia, osztrák és porosz megszállás következett.

1839-ben ugyan a londoni konferencia kimondta Luxemburg függetlenségét, de egy jókora darabot a területében Belgiumnak adott, és a porosz csapatok is az országban maradtak.

Az I. világháborús károk helyreállítás után Luxemburg fejlődésnek indult, főleg acélipara és kohászata révén. 1940-ben a nácik lerohanták, a luxemburgiak azonban hőseisen ellenálltak. 16 000-en kerültek börtönökbe és munkatáborba. A háborút követően Luxemburg szakított függetlenségével és csatlakozott a NATO-hoz, ma már nincs hadserege.

Luxemburg egy igazi kis gyöngyszem Európa térképén, erődeivel, bástyáival, váraival, kastélyaival éppúgy látnivalót szolgáltat a látogatóknak, mint változatos múzeumaival, színházaival és koncerttermeivel. Kevés időráfordítással rengeteg élményhez juthatunk.

Luxemburg Galériák

Adolphe híd
Luxemburg, Luxemburg Látnivalók
Grand Hotel Cravat****
Luxemburg, Luxemburg Szállás
Bor és likőr
Luxemburg, Luxemburg Vendéglátás
City Concorde
Luxemburg, Luxemburg Vásárlás
Alzette
Luxemburg, Luxemburg Szabadidő
Casino Luxemburg
Luxemburg, Luxemburg Szórakozás

Belgrád

Belgrád

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro