Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Luxemburg

Luxemburg történet

Luxemburg, Luxemburg, Történet

Luxemburg története

Luxemburg, Luxemburg, Történet

"Mir woelle bleiwe wat mir sin" - azok akarunk maradni, amik vagyunk. Ez a luxemburgiak jelmondata, és sokat elárul makacs öntudatukról, konzervatív kitartásukról és vágyukról az önállóságra. Itt ülésezik az egész eurobürokrácia, csodás irodaházak épültek, nem beszélve bámultalatos infrastruktúráról. Ma a miniállam széfjeiben Európa egyik legnagyobb aranytartaléka lapul, nem is csoda ha nem akarnak változtatni. 

Luxemburg történelmének kezdete 963-ra tehető, ekkor cserélte el Szigfrid, az Ardennek grófja feuleni birtokait a mai főváros magaslatán lévő kis kastélyért. A keresztes hadjáratok Luxemburgban sem múltak el nyom nélkül, a grófok eladósodtak a háborúban, és visszatérve a nép megadóztatásával akarták anyagi helyzetüket stabilizálni.

IV. Károly császár házaságokkal és szerződésekkel növelte Luxemburg területét. Fia részeges Vencel ötszázszor akkora területen uralkodott, mint a mai hercegség területe. Ezt követően burgundi, spanyol, francia, osztrák és porosz megszállás következett.

1839-ben ugyan a londoni konferencia kimondta Luxemburg függetlenségét, de egy jókora darabot a területében Belgiumnak adott, és a porosz csapatok is az országban maradtak.

Az I. világháborús károk helyreállítás után Luxemburg fejlődésnek indult, főleg acélipara és kohászata révén. 1940-ben a nácik lerohanták, a luxemburgiak azonban hőseisen ellenálltak. 16 000-en kerültek börtönökbe és munkatáborba. A háborút követően Luxemburg szakított függetlenségével és csatlakozott a NATO-hoz, ma már nincs hadserege.

Luxemburg egy igazi kis gyöngyszem Európa térképén, erődeivel, bástyáival, váraival, kastélyaival éppúgy látnivalót szolgáltat a látogatóknak, mint változatos múzeumaival, színházaival és koncerttermeivel. Kevés időráfordítással rengeteg élményhez juthatunk.

Forrás: Cartographia: Benelux államok

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!